Switch
Kemikalieskatten 101
Snart träder regeringens nya kemikalieskatt som gör spelkonsoler dyrare i kraft. Dataspelsbranschen försöker reda ut de vanligaste frågorna.

En av de stora orsakerna till att Sverige tidigt blev en framgångsrik spelutvecklarnation brukar tillskrivas hem-pc-reformen. Att anställda kunde köpa hem en dator via sin arbetsplats under fördelaktiga former på nittiotalet ledde till att många unga tidigt lärde sig datorvana och fick upp ett intresse för datorspel. Nu har regeringen infört en skatt som snarare fungerar som en omvänd hem-pc-reform, nämligen kemikalieskatten på elektronik som kommer göra datorer och spelkonsoler betydligt dyrare. Första steget av kemikalieskatten - reglerna för lagerhållare - träder i kraft den 1:a april. Skatten i sig börjar gälla den 1:a juli 2017.

 

Hur mycket punktskatt kommer tas ut på spelkonsoller?
Skatten ligger på 120kr/kg elektronik och har ett maxtak på 320kr per vara. En vanlig Playstation 4 och Xbox One slår i maxtaket, medan Nintendos konsoler, i synnerhet Switch, klarar sig lindrigare undan.

 

Så de vanliga konsolerna blir 320 kr dyrare?
Nej, man räknar på moms på skatten också, så prisökningen blir 400kr för konsumenter, och då är inte den ökade administrationen medräknat. För de lättare konsolerna kan det vara bra att känna till att all elektronik som säljs i samma låda räknas in i vikten, handkontroller, tillbehör, etc.

 

Vad menar du med moms på skatt?
Vi tar ett fiktivt exempel: Om Lisas spelbutik importerar en tre kilo tung spelkonsol från Danmark för 3000kr behöver hon betala 320kr i punktskatt för den. Kostnaden för Lisa blir 3320kr. Säljer hon den sedan i sin butik i Bromölla till Anna utan att ta ut en endaste krona i vinst behöver hon lägga på 25% i moms. Då blir priset 4150kr. Utan punktskatten skulle samma konsol kosta 3750kr.

 

Men kan inte tillverkarna sänka priserna?
Det är inte tillverkarna som betalar skatten så länge produkterna inte tillverkas i Sverige, utan importören eller återförsäljaren i Sverige. Regeringen har för att underlätta infört något som heter lagerhållare som företag kan ansöka om att bli. Kortfattat innebär att lagerhållaren kan vänta med att betala skatten tills hen har fått en beställning på varan.

 

Om jag är privatperson och köper en spelkonsol på nätet från ett annat EU-land, behöver jag betala kemikalieskatt då?
Nej, punktskatten är bara på yrkesmässig import till Sverige, vanlig näthandel från andra EU-länder påverkas inte.

 

Då ska jag satsa allt på min nya häftiga dator istället för nästa generations spelkonsol!
Det kan du såklart göra, men datorer kommer också att punktbeskattas, liksom den mesta andra hemelektroniken som finns.

 

Men finns det inte avdrag som gör att elektronik utan så mycket farliga kemikalier slipper skatten?
Ja och nej. Man kan få avdrag med antingen 50% eller 90% beroende på vilka flamskyddsmedel som används. Det går alltså inte att helt komma ifrån skatten. Dessutom är det upp till importören att visa vilka flamskyddsmedel som produkten innehåller, det finns inga krav på tillverkare som befinner sig utanför Sverige.

 

Men är skatten ändå inte ett bra sätt att få färre farliga kemikalier i människors hem?
Det som kan påverka är om tillverkarna fasar ut skadliga flamskyddsmedel i sina varor, och flera arbetar aktivt med just det, och det finns internationella konventioner och överenskommelser som driver detta. I Sverige finns det till exempel ett arbete för el-återvinning i El-kretsen (http://www.el-kretsen.se/)

Bra att komma ihåg är också att många flamskyddsmedel finns i elektronik av säkerhetsskäl, och de behöver säkra alternativ för att kunna fasas ut.

 

När börjar lagen gälla?
Från och med den första juli 2017. Reglerna för lagerhållare träder i kraft den första april 2017.

 

Så, har vi rett ut allt nu?
Ja, men vi kan tillägga att lagen framför allt drabbar de svenska butikerna och konsumenter som inte är vana vid att handla från andra EU-länder på nätet. Troligen kommer övergången till den senaste generationens spelkonsoler försinkas, och det kommer märkas hårdare i plånboken för familjer som har sämre ekonomiska marginaler. Även billigare konsoler som Xbox 360 och Playstation 3 kommer omfattas av samma punktskatt, och prishöjningen kan bli uppemot 25%.

 

Till sist, kommer svenska spelutvecklare påverkas?
De flesta svenska spelutvecklare exporterar majoriteten av sina spel till andra länder, så effekten kommer vara relativt liten. Men de nyare konsolerna har ett bättre stöd för digital distribution vilket är många svenska utvecklares viktigaste försäljningskanal, och det kan leda till att färre kan spela nya spel gjorda till de senaste konsolerna.

Skatteverket har mer detaljerad information kring hur punktskatten på elektronik fungerar. Läs den gärna i helhet här.

Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.