E32017
Svenska spel hörnstenar på E3 2017
På "världens viktigaste spelmässa" är svenska spel och svensk spelteknik hörnstenar på de stora företagens presskonferenser.

E3 kännetecknas framförallt av de stora presskonferenser som anordnas under mässveckan, särskilt med de stora konsoltillverkarna Microsoft, Sony och Nintendo, men även stora utgivare som EA, Ubisoft och Bethesda har under senare år skruvat upp volymen på sina konferenser.

Electronic Entertainment Expo, eller E3, ses av många som världens viktigaste spelmässa, och visst märks det på dragningskraften och på de stora nyheterna som avlöser varandra. Dataspelsbranschen gör ett försök att kartlägga de svenska spelföretagens utannonseringar och närvaro - och den är påtaglig!

 

ELECTRONIC ARTS
Likt 2016 präglades EA:s presskonferens av spelens många svenskkopplingar. Stockholmsföretaget DICE visade upp Battlefield 1-expansionen In the Name of the Tsar och Star Wars Battlefront II. Göteborg-studion Ghosts kommande bilspel Need for Speed Payback fick gott om utrymme och Josef Fares nästa spel A Way Out, som ges ut under parollen EA Originals, presenterades för första gången.

Inte bara spelen stod i centrum. Den av DICE utvecklade grafikmotorn Frostbite ger liv även åt andra EA-spel, till exempel BioWares uppmärksammade rymdäventyr Anthem. Slutligen utannonserade EA det nya, hemlighetsfulla företagsgrenen SEED, en slags intern inkubator som fokuserar på högteknologisk innovation. Teamet baseras i Los Angeles och Stockholm och kommer att arbeta med science fiction-doftade ämnen som deep learning, neurala nätverk och virtuella människor.

 

MICROSOFT
På Microsofts presskonferens fick flaggskeppstiteln Minecraft gott om uppmärksamhet. Årets nyheter inkluderar bland annat "crossplay" mellan de olika plattformarna - som gör att spelare kan spela tillsammans oavsett om man använder mobil, konsol eller dator - och  möjligheten att spela i upplösningen 4K med större detaljrikedom och mer avancerade texturer.

Skövdeföretaget Coffee Stain Studios fick även med en trailer på dansk-utvecklade Deep Rock Galactic, det första spelet studion ger ut som fullfjädrad publisher.

 

BETHESDA
På Bethesdas presskonferens var en av de stora nyheterna Wolfenstein 2: The New Colossus, som utvecklas av Machine Games i Uppsala.

 

PC GAMING SHOW
På uppstickaren PC Gamers presskonferens visades BattleTech av Hairbraned Schemes upp. Spelet ges ut av Paradox Interactive.

 

UBISOFT
Ubisoft-ägda framgångssagan Massive visade själva inte upp någonting på årets presskonferens, men deras egenutvecklade grafikmotor Snowdrop syntes i så vitt skilda spelupplevelser som Starlink, South Park: Fractured But Whole och Mario+Rabbids Kingdom Battle. Nu har alltså självaste Super Mario renderats i svensk grafikmotor!

 

ÖVRIGA UTANNONSERINGAR
Det är inte bara på de stora presskonferenserna som svenska spelföretag gör sig gällande. För många är E3 en chans att knyta viktiga kontakter och visa upp sina första spel. Andra företag har egna montrar och bjuder in fans och journalister att testa kommande spel.  Övriga utannonseringar är bland annat THQ Nordic som ger ut finska Bugbears racing-titel Wreckfest. Ett annat svenskt spel är flipper-äventyret Yoku's Island Express, som visas upp tillsammans med utgivaren Team 17.

När spelsajten IGN listar mässans 11 mest lovande titlar är inte mindre än tre utvecklade i Sverige.

Nyheten uppdateras.

Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.